یک شهر کوچیک رو در نظر بگیرید که ۱۰ تا رستوران داره. مجموع فروش این ۱۰ رستوران به طور متوسط در ماه ۱۰۰ میلیون تومنه. رستوران اکبر آقا ماهی ۴۰ میلیون و نه تای دیگه در مجموع ۶۰ میلیون فروش دارن. بنابراین ۴۰ درصد سهم کل بازار رستوران های این شهر برای اکبر آقاست!
سهم بازار، درصد فروش یک بیزنس در کل بازار یا صنعتیه که فعالیت می کنه. برای محاسبهی سهم بازار باید میزان فروش هر کسب و کار نسبت به فروش کل بازار در بازهی زمانی مشخصی محاسبه بشه. سهم بازار اندازهی کمپانی رو نسبت به بازار مشخص میکنه. معمولا هرچی سهم بازار بیشتر باشه، سودآوری کمپانی بیشتره.
پس:
سهم بازار=
مقدار فروش کمپانی در بازه زمانی مشخص
مقدار فروش صنعت در بازه زمانی مشخص
هرچی تعداد رقبا بیشتر باشه و یا رقبایی با سهم بازار قابل توجه در بازار وجود داشته باشن، بازار رقابتی تره؛ و بیزنس ها باید برای حفظ سهم بازار و افزایش اون با فعالیت های بازاریابی، ارائهی مزیت های رقابتی بیشتر، وبه کارگیری روش های نوآورانه تر تلاش کنن.
تصور کنین در مثال قبل، یکی از رستوران ها، برای اولین بار امکان سفارش اینترنتی رو ایجاد کنه، و با یک منو متفاوت تر جمعیت جوون تر شهر رو ترغیب کنه که ازش خرید کنن تا سهم بازار خودش رو افزایش بده.
یادتون باشه که سهم بازار عموما به صورت تقریبی بیان می شه، چون دسترسی به اطلاعات مالی همه ی کسب و کار های موجود در یک بازار تقریبا ممکنه نیست. برای بررسی بازار هدف می تونین سهم بازار رو نسبت به سایر رقبا در یک، کشور،شهر، در یک منطقه یا حتی در صورت امکان کل صنعت در بستر آنلاین و مجازی اندازه بگیرین. به دلیل عدم افشای گزارش های مالی مرتب در ایران، اندازه گیری سهم بازار با دشواری و پیچیدگی هایی همراه هست، و ممکنه برای محاسبه مجبور باشین تا میزان زیادی براورد خودتون از اطلاعات موجود رو تخمین بزنین. هر سال گزارش هایی منتشر میشه که در وبسایت های آماری میتونین اونها رو مطالعه کنین؛ همچنین شرکت های بزرگی مثل دیجیکالا معمولا گزارش های مالی سالیانه ارائه می دن که برای تعدادی از کسب و کار ها میتونه مفید باشه.